Сенатът на САЩ единодушно одобри важен закон късно в сряда, който съживява програма от времето на Втората световна война и позволява на президента Джо Байдън по-ефективно да снабдява с оръжия и други доставки Украйна срещу кървавото нахлуване на Русия, съобщава днес американското издание на "Политико".

Сенаторите бързо се обединиха около законодателното предложение, известно като "Ленд-лийз" (Lend-Lease), след като украинските въоръжени сили доказаха, че могат да отблъснат руските войски, които обстрелваха украинските градове от края на февруари. Програмата "Ленд-лийз", създадена през Втората световна война, се разглежда като повратен фактор в конфликта, понеже тогава тя е позволила на САЩ  бързо да снабдяват съюзниците без отнемащи време процедурни спънки.

Законодателите прибягват до изключителни тактики, използвани за последно по време на най-значимия глобален конфликт на 20-ти век – още един знак, че САЩ и техните съюзници в Европа вярват, че инвазията на Русия представлява екзистенциална заплаха за либералния ред, коментира "Политико".

Това също е индикация, че западният свят вярва, че Украйна вече може да спечели битката срещу руските нашественици. Конгресът наскоро одобри близо 14 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна, част от които вече са раздадени. Във вторник Държавният департамент обяви допълнителни 100 милиона долара за финансиране на противотанкови ракети "Джавелин" и други материали, с което общата помощ за сигурността достигна 1,7 милиарда долара след нахлуването на Русия на 24 февруари.

В кратка реч в залата на Сената в сряда вечер лидерът на мнозинството Чък Шумър нарече кланетата в киевското предградие Буча „чисто зло“, добавяйки, че руските войски извършват „геноцид“ в Украйна.

„Когато убиваш безразсъдно невинни цивилни заради това кои са те, независимо дали става дума за тяхната религия, раса или националност, това е геноцид и г-н Путин е виновен за това“, каза Шумър.

Законът "Ленд-лийз" за защита на демокрацията в Украйна от 2022 г. ще ускори трансфера на критично военно оборудване и други важни доставки за страната, като намали излишните бюрократчити спънки и процедури. Той позволява де факто подаряване на оборудване, като разпоредбите предвиждат, че страните получателки ще го изплатят на САЩ по-късно.

Не е ясно дали Камарата на представителите ще се заеме с приетия от Сената закон "Ленд-лийз", преди и двете камари да напуснат Вашингтон в четвъртък за предварително планирана двуседмична почивка. Очаква се Камарата да приеме законопроекта за търговията с Русия, след като той мине в Сената в четвъртък сутринта.

Какво представлява "Ленд-лийз"-ът от 1941 г.

Този закон с кодовия номер H.R.1776 е предложен от президента Франклин Делано Рузвелт в началото на 1941, за да развърже ръцете му да окаже бърза и адекватна военна помощ на Великобритания в битката ѝ с нацистка Германия, в която британците тогава са сами.

Според клаузите на този акт, той позволява на президента еднолично да "отдава на лизинг, под наем или да разполага по друг начин" помощ, включително военна, в полза на на която и да е страна, чиято отбрана е жизненоважна за Съединените щати.

Първоначалният таван на такава помощ, определен от американските законодатели е 7 милиарда долара. За времето си това е колосална сума. Тя е 90 пъти по-голяма от държавния дълг на САЩ рефинансиран от първия им финансов министър Александър Хамилтън през 1790 г.

Заглавната страница на закона от 1941 г. Снимка Уикипедия

 

В течението на войната размерът на помощта по "Ленд-лийз" акта е увеличаван и в края ѝ разходите за по него достигат историческите 50 милиарда долара. Това е била сума "невъобразима" за отците-основатели на САЩ, пише в своята история на американската дипломация Робърт Феръл.* През 2020 г. тя би са равнявала на 690 милиарда долара или приблизително колкото днешния годишен отбранителен бюджет на САЩ. 

От тази помощ 31,4 милиарда долара са отишли в Обединеното кралство, 11,3 милиарда долара - в тогавашния Съветски съюз, 3,2 милиарда долара - за Франция, 1,6 милиарда долара - за Китай и 2,6 милиарда долара за други съюзници.

Законът е и политическа повратна точка, защото в началото на мандата си Рузвелт е обещал на избирателите си, да не въвлича САЩ в нова война в Европа. Той е приет и подписан от президента на 11 март 1941 г., т.е. повече от 9 месеца преди японското нападение на американската военноморска база Пърл Харбър на Хаваите на 7 декември 1941 г., което изиграва решаваща роля за влизането на САЩ във Втората световна война.

За приемането на "Ленд-лийз"-а от особено значение са личните взаимоотношения между Рузвелт и британския премиер Уинстън Чърчил, който успява убеди американския президент, че нацизмът е екзистенциална заплаха за демокрацията в света, следователно битката с нацистка Германия е битка в защита на демокрацията.  

________________________________

* Ferrell, Robert H., American Diplomacy. A history. Revised and Expanded Edition. Indiana University. W.W. Norton & Company. Inc. New York, 1969, p.616