„Идвам със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.“

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от БТА.

Той говори при пристигането си в Брюкселр на срещата на първите дипломати от страните членки на пакта.

„Уверени сме, че най-добрата помощ за Украйна е да се достави всичко нужно за победа над руската войска, за да се предотврати разпространението на войната. Украинците доказаха, че знаят как да се бият и да побеждават, макар и на огромна цена. Колкото по-рано имаме оръжията, толкова повече хора и селища ще бъдат спасени“, изтъкна Кулеба.

Той призова всички съюзници да спрат да се колебаят и допълни, че днес оръжията служат за постигане на мир.

„Всяко оръжие, използвано срещу нападател, е отбранително. Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване“, каза министърът.

По думите му Украйна днес има нужда от средства за противовъздушна отбрана, самолети, противотанкови оръжия и бронирана техника.

Кулеба призова Германия да направи повече, защото, за разлика от нея, Украйна няма време за губене.

Дипломат номер 1 на Киев настоя също за налагане на пълно ембарго над вноса на руски петрол и газ, за изключване на всички руски банки от международната финансова система, за затваряне на всички пристанища за руски кораби, с много малки изключения.

„Във войната в Украйна няма разлика между отбранителни и нападателни оръжия“, заяви на свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той опосочи, че пактът помага на страната да упражни правото си на самозащита. Столтенберг изрази възхищение от смелостта на украинците и добави, че те са вдъхновение за хората по света.