Германското разузнаване е прихванало разговори на руски военни, които обсъждат помежду си убийствата в Буча. За това съобщава днес "Шпигел". Данните от тези разговори и самите записи са предадени на Бундестага. В подслушаната и записана комуникация между руски военни става дума за убийства на хора в Буча, чиито трупове после бяха снимани от медиите, както и от сателит точно на местата, за които говорят руснаците.

Така например един войник разказва на друг по радиостанцията, че са видели мъж на колело на една от улиците в Буча и са го застреляли. По-късно снимката на убит мъж, който е карал колело, обиколи света.

Според разузнаването записите на разузнаването водят до извода, че зверствата в Буча не са резултат на действията на отделни руски войници, които са извън контрола на командирите си, а напротив – те са добре планирана акция, вероятно дори част от стратегията на Кремъл. Целта на тези зверства е да уплашат цивилното население и да задушат в зародиш всяка съпротива.

От записите също така става ясно, че частната армия "Вагнер" е участвала в зверствата. Тя е известна и с убийствата в Сирия.

В друг от записите войници обсъжддат как първо са разпитвали военнопленници, а после са ги растреляли.

В същото време започват да излизат на бял свят ужасяващи факти и от събитията в Ирпин. Това киевско предградие също бе в ръцете на руската армия, но бе освободено от украинците. Кметът на Ирпин Олександер Маркушин разказва пред "Украинская правда", че руснаците са разделили мъжете от жените и децата.

"Тези, които нещо не им харесаха, бяха разстреляни. Тези, които се съпротивляваха, също бяха разстреляни", казва Маркушин.

След това убитите били прегазени с танкове.

"Наложи се да изчегъртваме останките им от асфалта с лопата", казва още кметът. "Руските войници изнасилваха жени. Те не само унижаваха и убиваха жени, но и ограбиха до шушка жилищата. Крадяха всичко – от перални до бельо", разказва още той.