Турски шофьор на ТИР разказа пред телевизии в родината си как българите постоянно му искат рушвети. А когато отказал "100 евро за чорба и кафе", бил ошамарен.

Той показва клипче от видеорегистратора, монтиран отпред на камиона му.

(Интересен щрих е, че отпреди години МВР също уж въведе камери, в чиито обсег задължително да се извършва пътният контрол. Те се сблъскаха с куп неудачи - включително не заснемали добре образ през стъклото на колата.

А в случая е очевидно, че конфликтът е извън "кадър" на полицейската камера, която гледа напред - но не и от тази на ТИР-а, б.р.) 

Съвсем очевидно е, че човекът едва ли си измисля - още повече че пред медиите говори дори в същия пуловер, в който явно се е прибрал, след като си "изкарал" боя.

Вижда се явно и че колата напълно съвпада с със сравнително новите KIA Ceed на Пътна полиция.

Видеоклипът е излъчен по NTV.

Според шофьора на тира Мухсин Казан той е бил спрян с мотив, че изпреварва неправилно на магистралата между Ихтиман и София. Шофьорът твърди, че полицаите не спирали български шофьори, които също правели нарушения.

Тогава доблестните родни катаджии му казали: „Няма да има наказание, дай за чорба и кафе“.

„Ако дадеш 100 евро, няма да има проблем, така ми казаха“, разказва Казан.

Турският гражданин му отговорил просто да направи каквото е необходимо, а катаджията, който се вози до шофьора му удря шамар - или tokat, в оригиала, който излъчиха възмутените журналисти от NTV.

Шофьорът, освен че отказал да бутне подкуп, не подписал и протокола за нарушение, тъй като не подписвал нищо, което не разбира.

Междувременно Казан се обадил на транспортната фирма работодател, за да поиска видеозаписите от камерите, които по-късно изпратил и на турското посолство в София.

Според шофьора катаджиите в България постоянно искали подкупи, поради което решил да направи кадрите публични.

В предишни години популярни в мрежите ставаха различни видеа, на които бъгарски ДАИ-аджия иска рушвет, но с условието "йок кармазъ" - в смисъл банкнотата да не е "червена", каквито са скромните 10 евро.

После като по правило уволненията катастрофират в съда и служителите биват възстановени на работа, плюс - им се изплаща обзщетение.

Днес от МВР отговарят на запитване на бТВ, че не е постъпвал сигнал срещу полицай от страна на турски шофьор на камион. След излъчването на репортажа обаче е започнала проверка в областната дирекция в София, тъй като се предполага, че мястото на случката е АМ „Тракия“ около Ихтиман.

Преди време - поне "на хартия" целият сектор "Магистрална полиция" бе разформирован, тъй като се смята за коупционно блато.