Шофьорът на микробус е загинал, а пътничката му е с ампутиран крак, след като МПС-то им се завъртя тази сутрин на път от Нови хан към Вакарел, Софийска област. Още четирима души са пострадали.

Според съобщението на МВР сигнал за тежкия пътен инцидент на път I- 8 е подаден малко преди 6 ч. тази сутрин. По първоначални данни микробусът се е завъртял на пътното платно и в него са се ударили лек, впоследствие и товарен автомобил. Водачът на буса е починал на място, а пътничката е в Окръжна болница - "Св. Анна". По случая е образувано досъдебно производство. Пътни полицаи регулират движението.

Снощи пък - малко преди 19 часа край Скравена челно са се ударили цистерна и джип, в който са пътували 7 души. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна помощ. Шестима пострадали бяха транспортирани към болнични заведения, гласи още съобщението на Пътна полиция.

Тази сутрин изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров събщи, че шестима души, сред които и две деца, остават в болница след зверската катасрофа, която блокира движението по пътя Е-79.

Две деца и 60-годишният водач на джипа са настанени в "Пирогов". Те остават в тежко състояние, потвърди на брифинг д-р Димитров.

"Възрастният мъж, който се оказа и наш колега, е с политравма, черно-мозъчна травма и фрактура на таза. Той е в тежко състояние и е интубиран. Продължаваме да извършваме всички действия за спасяване на неговия живот", каза д-р Димитров.

Тази нощ мъжът е претърпял две операции. Състоянието на двете деца също остава тежко. 

Движението бе ограничено в двете посоки, а всички автомобили изчакваха на място или използваха обходния маршрут през Искърското дефиле - път II-16 София – Своге – Мездра в двете посоки.

Също днес Нова тв съобщи за шокиращ инцидент от Самоков - макар и станал в събота. Автомобил с две деца на задната седалка помита микробус и ограда, след което се забива в друга кола. По чудо няма жертви. Охранителни камери са запечатали момента на инцидента. От кадрите се вижда, че автомобилът се движи с висока скорост.

Според бюлетина на МВР само вчера - 22 август, у нас са станали 22 тежки ПТП с един загинал и 27 ранени. От началото на август жертвите са 41, а ранените 735. Това е вследствие на 511 тежки катастрофи само през този най-отпускарски месец.

Актуални данни на Пътна полиция за катастрофите може да следите тук

А информация на АПИ по системата LIMA за най-актуалната пътна обстановка може да откриете тук. 

На фона на това днес от столичната полиция обявиха, че са заснели 9211 превишения на скоростта в София от 12 август до 18 август. Това каза зам.-началникът на „Пътна полиция“ към СДВР Радослав Начев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че от 12 август, със заповед на министъра на вътрешните работи, линейният контрол за нарушаване на правилата за движение е изведен като приоритетен. Той се осъществява чрез включване на полицейските автомобили в трафика, а засечените от тях сериозни нарушители ще се извеждат от движението, за да им бъде наложена административна санкция на място. 

Най-чести нарушения, установени при линейния контрол, са използване на мобилен телефон, отнемане на предимство, преминаване на червено и неизползване на обезопасителен колан.

За една седмица са направени 1191 проверки, като на 25 водачи са им съставени актове за шофиране след употреба на алкохол, а на 12 други - за шофиране под въздействието на наркотици. Отнетите шофьорски книжки са 78, а свалените регистрационни номера - 52.

В този период двма водачи са засечени да карат с по 164 км/ч на "градско". Случаите са от бул. „Цариградско шосе“ и „Ботевградско шосе“. Водачите се издирват, те ще получат наказание да не управляват МПС за три месеца и глоби по около 1000 лева.

/ЛРМ/