60% от българите не одобряват естетическите корекции на външния вид, а 74% са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с тях. Над три четвърти смятат, че стандартите за красота в България се налагат от фолк певиците. Най-неодобряваната интервенция е уголемяването на устните. 60 на сто казват, че корекциите правят жените еднотипни.

Това са някои изводи от изследване на "Тренд". То е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+, по поръчка на "24 часа".

60% от българите не одобряват естетическите корекции във външния вид. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които не харесват такъв тип намеса. 27 на сто са на обратната позиция - "за" естетическите интервенции. В данните от проучването ясно се вижда поколенческата разлика, отбелязват от "Тренд. Най-младите в по-малки дялове възприемат отрицателно естетическите корекции, докато по-възрастните са значително по-консервативни към съвременните методи за разкрасяване. 56% от хората на възраст 18-29 г. одобряват естетическите корекции. Делът на жените, които отговарят положително на този въпрос, е малко по-голям от дела на мъжете (30% на 24%).

Едва 35% от анкетираните са на мнение, че естетическите корекции правят жените по-красиви. Над половината обаче - 52 на сто, не споделят това мнение.

Близо 2/3 от участниците в изследването смятат, че подобни интервенции не трябва да се позволяват на млади момичета, а 26% застъпват обратната позиция.

60 на сто казват, че естетическите корекции правят жените еднотипни. Прави впечатление, че жените в по-голям дял са съгласни с това твърдение.

Според близо три четвърти (74%) съвременните момичета прекаляват с тези процедури, само 13% не споделят това мнение.

Едва 16% от анкетираните декларират, че биха променили нещо в своя външен вид. 80 на сто не биха пипнали нищо. При най-младите обаче процентът на онези, които искат промени, е доста по-голям - 36 на сто.

Едва 26% биха подкрепили техен близък/ приятел да си направи естетическа корекция, докато 55% не биха оказали такава подкрепа. По отношение на интимния партньор, 22% ще са "за", ако иска естетическа корекция, а 65% - "против".

Най-нехаресваната интервенция е уголемяването на устните - 78 на сто. Следва корекцията на носа без медицинска необходимост (74%). Високи дялове на неодобрение се открояват и по отношение на пластични операции на лицето с цел разкрасяване ( 67%) и уголемяване на гърди (63%). С по-ниски дялове на отрицателно отношение са слагането на изкуствени мигли (56%), както и изкуствено удължаване на коса (52%).

76 на сто от анкетираните смятат, че фолк певиците налагат критериите за красота в българското общество. Втората позиция е за световните звезди - 56 процента. Инфлуенсърите са с 37 на сто като образи. Те влияят особено на най-младата възрастова група, сочат данните.

76% от хората са съгласни, че естетическите корекции се налагат от популярни лица, докато 15% не споделят това мнение. Същият дял (76%) са съгласни и с твърдението „От естествената красота по-хубаво няма“.