Неизвестни нападнаха главния редактор на принудения да спре руски опозиционен вестник "Нова газета" Дмитрий Муратов във влак в Москва, съобщи редакцията в интернет.

"Обляха ме в купето с маслена боя с ацетон. Гори ми ужасно очите. Влакът Москва-Самара. Миризма на масло в целия вагон. Потеглянето е задържано с 30 минути. Ще се опитам да се измия. Той извика: "Муратов, ето ти за нашите момчета"- е разказал главният редактор, носител на Нобелова награда за мир от 2021 г. пред своите колеги.

На 28 март т.г. "Новая газета", единственият руски опозиционен вестник, обяви, че спира да излиза на хартия и в интернет заради цензурата в страната. Изданието съобщи, че е получило второ предупреждение от държавния регулатор "Роскомнадзор".

След началото на войната Русия прие закон, който въвежда цензура върху съдържанието на медиите и за неспазването на забраните предвижда наказание до 15 години лишаване от свобода.

Малко преди да обяви прекъсването на публикациите си редакцията обяви на търг медала от Нобеловата награда, за да събере парѝ за бежанците от войната в Украйна.