Звездата от миналото Денис Родман обяви пред телевизия NBC, че ще отиде в Русия, за да помогне за освобождаването на американска баскетболистка Бритни Грайнър, която бе осъдена на 9 години затвор, предаде БТА.

"Имам разрешение да отида в Русия и да помогна на това момиче, каза 61-годишният Родман, без да уточнява от кого е получил такова одобрение. - Ще се опитам да замина още тази седмица."

31-годишната Грайнър, която е една от звездите на Женската националната баскетболна асоциация и двукратна олимпийска шампионка с тима на САЩ, беше задържана  през февруари на летището в Москва, след като у нея беше открито масло от хашиш. Тя бе осъдена в началото на този месец.

Поне досега американската дипломация опитва безуспешно да я размени за контрабандиста на оръжие Виктор Бут.

Денис Родман обича Северна Корея и Русия

Родман, който е 5-кратен шампион на НБА с "Детройт Пистънс" и "Чикаго Булс" и е член на Залата на славата, има репутацията на един от най-близките чуждестранни приятели на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун. И е един от малкото американци, които биват посрещани радушно в Пхенян.

Планът на "лошото момче" на баскетбола сега е да се срещне с руския президент Владимир Путин и да го убеди да освободи Грайнър.

През 2018 г. Родман бе поканен от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп на срещата му със севернокорейския диктатор в Сингапур. През 2014 г. един от емблематичните "борци" под коша в историята на Лигата на извънземните се запозна и с Путин, като двамата се срещнаха в Москва.

Тогава спортистът, сега на 61 г., засипа с похвали руския лидер.