Изпълкомът на УЕФА прие ново правило за финансови регулации, по силата на което най-богатите европейски клубове ще бъдат ограничени да харчат не повече от 70 процента от приходите си за своите отбори, предаде сайтът на организацията. То заменя предишната наредба за финансов феърплей. 

Съгласно новите "регулации за устойчивост" е прието "правило за разходите за отбора", което ще ограничи плащанията за заплати, трансфери и агентски такси. Новите разпоредби ще влязат в сила през юни 2022 г.

Тези 70 процента ще бъдат достигнати след тригодишен преходен период, като постепенно ще намаляват от 90 процента.

"Първите финансови разпоредби на УЕФА, въведени през 2010 година, изпълниха основната си цел. Те направиха революция в начина, по който се управляват европейските футболни клубове. Еволюцията на футболната индустрия показа необходимостта от реформа на едро и нови регулации за финансова устойчивост", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин в Нион.

От европейската футболна централа добавиха, че приемливите загуби ще се удвоят от 30 милиона евро за три години до 60 милиона евро за същия период.

Въпросът за членството на Русия в УЕФА не беше в дневния ред на срещата, но Чеферин предложи той да остане в процес на разглеждане след военната инвазия на територията на Украйна.

Русия кандидатства за домакинството на Европейското първенство през 2028 или 2032 г., но Александър Чеферин категорично отказа да обсъжда тази тема.