Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира новосъздадената ситуация в отношенията на България с "Газпром". Вчера служебното правителство заяви, че преговорите с "Газпром" са неизбежни.

Борисов обърна специално внимание на факта, че правителството на Кирил Петков е оставило решението за 7-те танкера от САЩ на служебното правителство. В крайна сметка служебното правителство отказа 6 от тези танкери.

"Нали до вчера говорихте, че служебният кабинет трябва да прави само избори? И им оставяте най-важното нещо да го правят те", коментира Борисов.

Той отново повтори, че ГЕРБ иска закон за 100% диверсификация от "Газпром".

Борисов припомни изказването на Асен Василев, че ако "Газпром" може да подаде евтин газ "защо не".

"Демократична България" защо спряха да говорят срещу "Лукойл". Защо руският петрол ни е готин, а руската газ не е", попита Борисов.

И приветства декларацията на "Демократична България", в която се обявяват категорично против връщането на "Газпром" в България.

Той заяви, че действащият договор с "Газпром" е бил разрушен от правителството на Кирил Петков. Фактът обаче е, че "Газпром" спря да изпълнява договора.

"Цената по нашия договор е ниска, а през посредниците на Кирил и Асен е висока. Работят за "Газпром", печели два пъти. Убеден съм, че с посредниците има схема да се преразпределя", каза Борисов.

Той попита и защо правителството на Петков не е ангажирало слотове. И призова служебното правителство да го направи в Турция и Гърция. Според Борисов по "Балкански поток" също има свободен капацитет, който след търг може да се ползва от други фирми, извън "Газпром".

"Ние знаем да решаваме кризи. В този сложен свят не виждам кой друг може да се оправи", каза Борисов.

Проблемът на ГЕРБ бил предизборния слоган - "Ред в хаоса" или "След хаоса".

Борисов коментира и подадената от "Демократична България" жалба в ЦИК за организацията на машинното гласуване.

"Браво Христо! Ние от две години ви казваме, какви измами правят с машините", коментира Борисов и изрази готовност за подкрепа на жалбата.

Той настоя, освен за сто процента диверсификация на доставките от "Газпром", евроатлантическите партии да приемат и документ, общ заедно с ГЕРБ-СДС, и по отношение на самолетите F-16, както и за стопроцентовата диверсификация на доставките и на ядреното гориво.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че над половината от младежката организация на ГЕРБ са на избираеми места в листите.

"И този път сме направили сплав между знаещи, можещи и красиви", каза той.