Без задължителни маски в градския транспорт от четвъртък на национално ниво.

Това е решението на експертния съвет към министъра на здравеопазването, обявено във вторник от проф. Радка Аргирова.

Остават маските в здравните заведения, аптеките, оптиките и резидентните домове за възрастни хора. Проф. Аргирова отчете намаляване на новите регистрирани случаи на COVID - видимо, по думите ѝ. Средно на ден за страната имало по 1000 случая. В интензивните отделения хоспитализираните са се задържали на бройкато от 50.

"Затова можем да си позволим да кажем, че управляваме тази епидемия - можем ние да кажем какви да са мерките, а не вирусът да ни ги налага. Това е много ободряващо", посочи още тя.

Според проф. Аргирова се върви към ендемичен период на вируса.

"Преминаваме вече към ендемичния период на вируса, постепенно, постепенно ще се приравнява към респираторни заболявания, какъвто е грипът. Това много скоро ще стане и ще го видите към началото на учебната година", каза още тя.

Тенденцията за спад на средната заболеваемост за страната за 14-дневен период се запазва, сочат данните от днес на Националния център по заразни и паразитни болести - към 23 август е 228,5 на 100 хил. души.

На-висока остава заболеваемостта в Силистра, София-област, Стара Загора, Кюстендил, Перник, Благоевград, но и там върви надолу, според обобщена информация към 21 август.