Четири години след началото на ремонта на градинката "Кристал" в центъра на София, "емблематичната" тоалетна, на цена над 100 000 лв., заработи. Това съобщи районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, на когото казусът бе прехвърлен.

Това е една от няколкото автоматизирани тоалетни, част от цялостния проект за ремонта на централната градска част. Той е в т.нар. район 4, или градинките пред "Кристал", "Св. Климент Охридски" между Софийския университет и Народното събрание, и други части от градската среда в същинския център на града. Проектът започна през 2018 г.

"Първият ден на експлоатация показва дори, че с приходите при цена 1 лв може да постигнем брейкийвън (излизане на нула, б.р.) за оперативните разходи (самата инвестиция никога няма да се върне, малко като с Турски поток)", обясни Трайков в профила си във Фейсбук.

Само една тоалетна от 5 кв. м. струва над 100 000 лв, показа през 2020 г. гражданската организация "Спаси София", или по над 9000 евро на квадрат. Тоалетните не работеха, но бяха ползвани от граждани.

А договорът с изпълнителя "ПСТ Груп" (включваш и други дейности и общо за 17,88 млн. лв.) бе прекратен след изпълнение само на първия етап от плана - защото СО установи лошо изпълнение и неспазване на изискванията. Наложи се препроектиране, допълнителна причина огромната инвестиция да не може да се избие от приходите.

"Голямото забавяне дойде заради липсващия акт 16 на целия ремонт, после я взехме от СО към района, прехвърлихме партиди и организирахме СОТ, инкасо, видеонаблюдение, застраховки, обслужване и т.н", обяснява Трайков. Добавя важен детайл: "И не връща ресто!"