Задържането на Бойко Борисов на 17 март с полицейска заповед е незаконно. Това постановява като втора инстанция и Административен съд-София град (АССГ), след като в същата посока се произнесе и Районният съд.

Както е известно, тази "принудителна административна мярка" по Закона за МВР е спорна отживелица от тоталитарните времена и най-често пада в съда, тъй като не подлежи на никакъв съдебен контрол. Тя не е арест - води се мярка, но на практика физически представлява задържане

Както Клуб Z писа на 22 април, съдия Николай Урумов от Софийския районен съд се произнесе, че полицейската заповед е бил незаконна. Авторът й обаче, посочен като "Ц. К. Й. - инспектор при ГД „Национална полиция“, е обжалвал пред Административния съд. Той изцяло оспорвал доводите, че липсват доказателства за извършено престъпление. 

(Клуб Z напомня, че като основание за задържане на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, тогавашното ръководство на МВР изтъкна разпит на Васил Божков, сигнал на "Боец" и др. После обаче прокуратурата дори отказа да привлече като обвиняеми тримата, тъй като прецени, че няма данни за извършено престъпление - изнудване на Божков или каквото и да било друго, б.р.).

Сега решението на АССГ е от 22 август. От него става ясно, че и представителят на прокуратурата е изразил становище, че касационната жалба на полицая е неоснователна, т. е . - позицията на държавното обвинение е била срещу МВР.

Съдът цитира чл. 30 на Конституцията - че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. А разпореденото задържане чрез въпросната заповед на МВР...

"... не покрива стандарта за законност и непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване правото на свобода и сигурност."

И тази съдебна инстанция се съгласява с предишната - че няма посочени основания за задържане, няма описание на фактическата обстановка, няма мотиви. А мотивите е трябвало да бъдат изложени по ясен и недвусмислен начин, така че да дадат на лицето да се запознае с основанията за издаване на акта срещу него.

Напротив - излагането на несъответни и ирелевантни мотиви се приравнява на практика на липса на мотиви, напомня съдът.

 Затова АССГ оставя в сила решението на Районния съд. Това е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следва на Борисов да се присъдят 480 лв. за адвокатски разноски. СДВР е осъдена да внесе и 70 лв. държавна такса.

Ето и подробните мотиви на АССГ: