И служебният вътрешен министър Иван Демерджиев "любезно отхвърля" искането на прокуратурата да създадат съвместно звено, което да обменя данни и да се бори с евентуални нарушения и престъпления на предстоящите парламентарни избори. 

Същото направи миналата година на два пъти и Бойко Рашков.

Преди дни - на 15 август, от ръководството на държавното обвинение по традиция пратиха писмо с предложение до МВР и ДАНС за създаване на национално междуведомствено звено за изборите.

"Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите", пишеха от прокуратурата.

Демерджиев обаче днес отговаря, че "в законодателството са уредени необходимите предпоставки МВР и прокуратурата да изпълняват законово определените си функции" . Че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

„В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед", пише в своя отговор министър Демерджиев.

Иначе Демерджиев се съгласява, че "сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори", но - казано просто - в закона всичко си пишело.

Ето и пълния текст на съобщението на МВР:

Министър Демерджиев: В законодателството са уредени необходимите предпоставки МВР и Прокуратурата да изпълняват законово определените си функции за изборите

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изпрати отговор на писмо, постъпило от Прокуратурата на република България, в което се съдържа проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

„В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед", пише в своя отговор министър Демерджиев. Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции.

„Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред", пише още министър Демерджиев.

С пълният текст на писмото можете да се запознаете в прикачения файл в съобщението на сайта на МВР.