Бившият кмет на руския град Екатеринбург и един от последните видни представители на опозицията, които все още са на свобода, Евгений Ройзман бе арестуван днес за "дискредитиране" на армията. Това съобщиха руските осведомителни агенции, предаде Франс прес.

59-годишният Ройзман "бе арестуван рано тази сутрин" в жилището си в Екатеринбург, посочи официалната агенция ТАСС, като се позова на служител от местните сили на реда.

По думите на източника срещу Ройзман, който беше кмет между 2013 и 2018 г., "е започнало разследване за дискредитиране на руската армия" - престъпление, което се наказва с до 10 години затвор.

Десетина въоръжени полицаи в камуфлажни униформи са пристигнали сутринта в дома на опозиционера, става ясно от видео, разпространено в Телеграм от украинската телевизия "МАШ".

Адвокатът на Ройзман Владислав Идамджапов бе възпрепятстван от полицията да влезе в апартамента на клиента си, където се извършваше. "Това е нарушение на правото на защита", коментира той, цитиран от ТАСС.

Ройзман извика през прозореца на апартамента към събралите се журналисти, че наистина го преследват за "дискредитиране" на армията, и увери, че делото е образувано в Москва.

Съответно бившият кмет може да бъде откаран впоследствие в руската столица, посочва БТА като се позовава на АФП.

Според полицейски източник, цитиран от ТАСС, делото е образувано във връзка с видео, критикуващо руската офанзива в Украйна и публикувано от опозиционера на канала му в YouTube.

Неотдавна Ройзман бе осъден да плати три глоби за критики срещу това нашествие.

"Ясно ми е, че може да ме арестуват. Не си правя илюзии, не ме е страх", заяви той в края на юли пред АФП.

Мачкана от предишните вълни на репресии, руската опозиция се сви след нападението срещу Украйна. Последните големи критици на Владимир Путин емигрираха или бяха хвърлени в затвора.

Наскоро Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза - двама опозиционери, останали в Русия, попаднаха зад решетките, след като осъдиха конфликта. Заплашват ги десетгодишни присъди. Основната фигура в опозицията - Алексей Навални, е в затвора от януари 2021 г.