"Топлофикация София" очевидно отново ще бъде спасявана от държавата. Това поне се разбира от последния фейсбук пост на кметицата Йорданка Фандъкова, която съобщи, че се създава работна група между Министерството на енергетиката, Столична община, Столичен общински съвет и БЕХ, която да предложи план за стабилизация на дружеството. 

Причината е ясна - столичното парно отново е на загуба и отново няма пари да покрива задълженията си. Този път то "виси" на "Булгаргаз" с няколкостотин милиона, като именно тази дупка създава големия ликвиден проблем на обществения доставчик, който иначе е на оперативна печалба. 

Този път все пак "Топлофикация" има оправдание - тя реално купува по-скъп газ от цената, на която го продава, и създава дефицит във финансите си. Така хем дружеството има проблем, хем "Булгаргаз", а оттам - цялата система. 

Затова днес Фандъкова се е срещнала с премиера Гълъб Донев, на когото обяснила, че "Топлофикация" не може да си позволи по-високи цени за потребителите, защото те просто нямало да плащат. И въпреки че дружеството е общинско, кметицата заявила, че "заедно с държавата трябва да намерим общо решение за стабилизация му при растящата цена на природния газ. "

Фандъкова припомня и че "в момента няма одобрени от парламента и редовния кабинет компенсации за огромната разлика между цената, на която дружеството трябва да купува природния газ, и тази, на която се продава топлинната енергия от топлофикациите, според решението на КЕВР."

Според изчисленията на експертите на общината, до края на годината загубите за "Топлофикация" ще скочат до 500 млн. лв. 

През последните години Българският енергиен холдинг няколко пъти спасява дружеството като покрива задълженията му към "Булгаргаз" заради постоянното му влошено финансово състояние. Само през 2021 г. бяха налети над 120 млн. лв. 

Преди дни на пресконференцията, на която стана ясно, че България ще започне преговори с "Газпром" за реактивиране на договора за доставка, министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че щяло да се търси решение за "мащабна реструктуризация на "Топлофикация". 

Участието на държавата предполага, че тя вероятно обмисля да поеме отново горещия картоф и столичното парно да влезе в патримониума на БЕХ. Такава официална информация обаче засега няма.