В Министерството на икономиката и индустрията се стараем да не допуснем развихрянето на спекула на гърба на хората. Всеки търговец в сегашната обстановка вероятно ще се опита да използва несигурността на пазара. Това каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия.

"Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 22.03 - 04.04 показва, че цената на олиото се е стабилизирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лв. за литър. Това означава, че нормалната цена в магазина трябва да е около 5 лв.", обясни Данчев.

За Великденските празници съвместни проверки ще правят четири държавни органа.

„Целта е да се предотврати възможната спекула и нарушения на пазара. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо. Ще се санкционират всички нарушители, които си позволят да избягат от тези норми, които са установени“, обяви заместник-министърът на икономиката. 

Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна, каза още Данчев.