Президентът Румен Радев няма да освободи началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев, както поиска правителството, а вместо това посъветва премиера Кирил Петков (ПП) да не се опитва да овладява службите, както и да внимава какво прави по отношение на Република Северна Македония, за да не си отиде преждевременно от власт.

"Искането от страна на прокуратурата (на записите от камерите на входовете на МС - б.р.) за такъв продължителен период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост. Оставям без последствия искането за освобождаване на началника на НСО, защото не съответства на закона. Инициативата за назначаване и освобождаване на шефа на службата е на президента, те нямат право да ми предлагат каквото и да било. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността. Има си орган който следи за нарушения в службата и това не е премиерът", каза президентът.

Радев се скара задочно на премиера и за позицията му за Република Северна Македония, която взриви коалиционния мир - и БСП, и ИТН скочиха срещу неизречените намерения на Кирил Петков да разреши започването на преговори на Скопие за ЕС през юни.

"Очаквам правителството да се придържа строго към декларацията на НС, решенията на КСНС и волята на българите -  откритите въпроси да бъдат решени преди началото на преговорите за ЕС. Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще ни вкара в политическа криза", предупреди Радев, че на това се крепи бъдещето на правителството. 

Държавният глава не пропусна да направи остра забележка и на външнополитическия съветник на премиера Весела Чернева, която според дипломати стои зад усилията да бъде пусната РСМ по пътя към ЕС без никакви реформи и напук на съветите на коалиционните партньори, дипломатите от МВнР:

"Призовавам външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство, това може да взриви целия процес на европейска интеграция на РСМ."

Единственият въпрос, по който Радев се оказа на едно мнение с правителството, е решението на Кирил Петков да не гони руската посланичка Елеонора Митрофанова:

"Поведението на руския посланик отдавна прекрачи допустимите норми, но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци, какви са алтернативите за доставка на енергоносители. Обръщам се към всички дипломатически представители в България на чужди държави и ги призовавам да не дават оценки и да не се месят в нашите вътрешни дела."