Британският министър-председател Борис Джонсън пристигна на предварително необявено посещение в Киев в сряда, 24 август, навръх националния празник на украинците, Деня на независимостта. Това съобщи самият Джонсън в туитър.

Властите в украинската столица забраниха масовите прояви в този ден, посочвайки заплахата от руски обстрел и много цивилни жертви. Джонсън обаче сякаш нарочна прие този риск. Същото направи вчера полският президент Анджей Дуда. Великобритания и Полша заедно със САЩ са главни донори на военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.

"Какво става в Украйна е важно за всички нас. Затова съм в Киев днес", написа Джонсън в социалната мрежа.  "Затова Обединеното кралство ще продължи да стои до нашите украински приятели. Вярвам, че Украйна може и ще победи в тази война". 

Джонсън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва 850 микродрона "Черен стършел" (Black Hornet) и противотанкови оръжия на обща стойност от 54 милиона лири стерлинги, се казва в съобщение на сайта на британското правителство.

Микродроновете са с размери по-малки от тези на мобилен телефон,  представляват миниатюрни хеликоптери и се използват в градски условия, за да откриват приближаващи се сили на противника. Персоналът може да бъде обучен да работи с тях за 20 минути, се казва в съобщението.

Междувременно украинското посолство в Обединеното кралство публикува в туитър акаунта си клип с изпълнение на духовия оркестър на шотландските гвардейци на украинската песен "Стефания", с която украинската група "Калуш оркестра" спечели първото място на тазгодишния конкурс "Евровизия".

Ето как прозвуча тя в неговия аранжимент: