Германия прие нов пакет мерки за спестяване на енергията днес. С тях страната ще намали потреблението на газ с препоръчаните от Европейската комисия 15%.

През зимата обществените сгради в Германия, както и офисите ще се отопляват до не повече от 19 градуса. Това е една от мерките, които Бундестагът в Берлин днес прие като задължителна за идната зима. Паметници и сгради, както и повечето витрини на магазини ще гасят осветлението след 22 часа. Тези мерки ще бъдат в сила в следващите 6 месеца.

Големите вериги магазини също така вече спряха ескалатори и асансьори и оставиха само по един за хора, които не могат да ползват стълбите.

Ограничения ще има и за домакинствата. Вече е забранено отоплението на басейни с газ или ток. Договорите за наем, в които е упомената задължителна минимална температура през зимата, ще бъдат коригирани и това задължение ще отпадне. Енергийните фирми са длъжни да уведомят всички свои клиенти преди началото на отоплителния сезон каква е прогнозната цена за отоплението им през зимата.