"Европа иска да е независима от "Газпром", но не може. България може да е независима от "Газпром", но не иска".

Тази теза формулира и аргументира пред БНР енергийният експерт Боян Рашев.

Той подчерта, че България е малък потребител на газ и вече е свързана с пазарите на синьо гориво в региона, така че теоретично вече може да задоволи потребностите си с газ, който не от "Газпром".

"Европа е в много тежко състояние, защото има огромно потребление на газ и голяма зависимост от газ, включително и електроенергийните ѝ системи.

Следващите три години Европа трудно може да оцелее без газ от "Газпром". Капацитетите за регазификация на втечнен газ са недостатъчни, а и капацитетите за втечняване на газ в САЩ и на други места по света също не са достатъчни", коментира експертът.

Рашев обясни, че в световен мащаб има огромно търсене на втечнен газ и Европа изведнъж се появява на този пазар, на който и без това има дефицит:

"Не може толкова бързо да стане подмяната на тръбен газ с LNG. Това е политически избор. Ако Европа иска да води енергийна война срещу Русия, няма избор".

Според него Европа губи от тази енергийна война срещу Русия, защото:

"Най-големият нетен вносител на енергия в света се опитва да води война срещу най-големия нетен износител на енергия. Няма много шансове. Сами сме се поставили в положение да бъдем лесно изнудвани от "Газпром". Години наред Европа става все по-зависима от внос на енергия от Русия, не само газ, а и нефт и въглища."

Само с преминаване на топлофикациите в България на мазут може да се постигне намаляване с 15% на потреблението на газ, смята енергийният експерт Боян Рашев:

"Можем да направим това, но димът от комините на "Топлофикация-София" ще стане по-черен и няма да ни хареса. В момента сме в битка за оцеляване, забравете борбата срещу климатичните промени. Множество грешни политики в тази борба доведоха до това Европа да е тотално зависима от Русия. "Зелената сделка" трябва да се хвърли в коша за боклук и да се преработи".

По думите му цените на газовите борси ще растат с приближаването на зимата.

Дългосрочно решение за България е собствен добив на газ, подчерта той.