Броят на жертвите при руския обстрел, който беше нанесен снощи на железопътна гара в Централна Украйна, нарасна до 25, а ранените са 31, съобщи компанията оператор на украинските железници, цитирана от Франс прес.

"Според информация от тази сутрин загиналите са 25, между които две деца. 31 души са ранени, включително две деца", обявиха от компанията в Телеграм предаде БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за "удара с руски ракети" снощи в началото на видео изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН, като първоначално спомена за 22 жертви.

Ударът е бил по гарата в Чаплино, в Днепропетровска област. Според Зеленски под обстрел са попаднали четири пътнически вагона.

Обстрелът бе извършен в момент, когато Украйна отбелязваше своята независимост и отделянето си от СССР през 1991 г., но и в деня, когато страната влезе в седмия месец от войната с Русия, започнала на 24 февруари.

Основните военни действия се водят в източните и южни части на Украйна, където не се наблюдава особен напредък при някоя от страните. Русия обаче нанася и редовни удари по украинските градове с ракети с дълъг обхват, твърди Киев.

Руската армия потвърди днес, че е нанесла вчера ракетен удар по железопътната гара в Чаплино, Централна Украйна, но каза, че е убила украински военни, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на министерството на отбраната на Русия.

Министерството каза, че са били убити над 200 украински войници от резерва. Според сводката му ракета "Искандер" е поразила военен влак, който трябвало да достави муниции за фронта в Донбас.

Твърденията и на двете страни в конфликта не можгат да бъдат потвърдени по независим път, отбелязва Ройтерс.

Днепропетровска област е съседна на Донецка област, която сега е основна цел на руската армия в Украйна.

Нападението бе осъдено от Запада.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова да бъде потърсена отговорност от хората, отговорни за атаката.

"ЕС категорично осъжда жестоките руски удари срещу цивилни" в Украйна вчера, написа в Туитър Борел, цитиран от АФП.

Министерството на отбраната на Русия каза още в сводката си, че осем украински изтребителя са били унищожени при удари по военновъздушни бази в Днепропетровска и съседната Полтавска област. Ако съобщението е вярно, това би била една от най-тежките загуби на военновъздушните сили на Украйна през последните седмици, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.