България възстановява посолството си в Украйна, което трябва да се случи до края на септември.

Таква заявка даде зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг днес.

Изказването му бе в контекста на организирането на изборите зад граница. Според Изборния кодекс гласуване има в мисиите ни в чужбина, секция се открива и при подадени поне 40 заявления. Най-вероятно в началото на септември ще замине първата група по възстановяване на посолството в Киев, посочи зам.-министърът. Към края на същия месец ще замине и втората група и ако военната ситуация го позволява, посолството ще заработи. Няма обаче да се открива консулството в Одеса. 

Към момента няма подадени заявления за разкриване на секция.

Към момента Външно е получило одобрение за разкриване на СИК от 48 държави, чакат се и Италия, Гърция и Канада, където традиционно гласуват много българи, отчете и Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР. В Чехия обаче не са разрешили секции извън посолството в Прага при 7 миналия път.

Подадени към момента са общо 16 611 заявления, но от Външно се надявали на много повече и призоваха съгражданите ни зад граница да го направят. Това улеснява работата на членовете на секциите, защото не се налага да се дописват имена в изборния ден.

Традиционно най-много са заявленията от Турция - 10 146 до момента. Следват Великобритания, Германия, Испания, САЩ, Италия.

Кондов направи и едно важно уточнение - вече няма да може да се гласува с документи с изтекъл срок. Причината - отпадането на извънредното положение. На предходните избори такава възможност имаше заради COVID.

Машини зад граница ще има в 289 населени места - в 55 от тях ще се гласува с едно устройство, в останалите с две. Само в Турция местата с машина са 109 (214 устройства).

И този път Централната избирателна комисия е прибягнала до помощта на МВнР за логистиката. Оттам са обещали помощ с транспортирането на машините и изборните книжа, като на последния вот са направили това с 416 машини.