Русия планира да изключи Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа, пише днес британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Русия е изготвила подробен план за изключване на най-голямата атомна електроцентрала в Европа от украинската електроразпределителна мрежа и присъединяването ѝ към руската, посочва вестникът и добавя, че това може да създаде катастрофален риск от повреждане на охладителните системи на централата.

"Гардиън" се позовава на интервю с директора на украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" Петро Конин, който посочва, че планът, изготвен от руските инженери, трябва да се задейства при извънреден сценарий, предвиждащ прекъсване заради боевете на всички връзки на централата с украинската мрежа.

По думите на Конин три от четирите основни връзки на централата с украинската мрежа и две от общо трите спомагателни вече са прекъснати заради боевете.

Той изразява опасения, че Русия нарочно обстрелва тези връзки, за да създаде повод да задейства извънредния сценарий. Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелите на централата, припомня изданието.

Рискът за охлаждащите системи според Конин идва от това, че при превключване от едната мрежа към другата може да се окаже, че централата ще се окаже зависима от един-единствен източник на електричество, нужно за работата им, и то да се окаже недостатъчно.

Очаква се днес руската Дума да проведе извънредно заседание за положението на Запорожката АЕЦ.