Варненският апелативен съд отказа екстрадиция на руския гражданин Алексей Алчин, предаде кореспондентът на БНР във Варна.

Магистратите отмениха мярката му за неотклонение, наложена от предишната инстанция и постановиха освобождаването му.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мотивите:

Апелативният съд във Варна посочи, че има риск ако Алчин бъде екстрадиран, "положението му да бъде утежнено с оглед политическите му убеждения, а правата му в наказателното производство [...] да бъдат накърнени."

Като аргументи в подкрепа на това заключение магистратите цитират резолюции на Европейския парламент по повод "непрекъснатите репресии срещу гражданското общество и защитниците на правата на човека в Русия" и доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на човешките права в Русия.

"Не остава съмнение, че Русия е засилила репресиите срещу мирни демонстранти, защитници на човешките права и активисти на гражданското общество и протестиращи срещу войната", пише в мотивите на съда, цитирани от пресслужбата му.

"Промените в руското законодателство се използват за упражняване на съдебен тормоз срещу изразяващите несъгласие в страната и чужбина с водената политика на страната."

Съдиите посочват, че Русия вече не е част от Съвета на Европа и това значи, че Европейският съд по правата на човека вече няма как да контролира дали правата на хората се спазват там. Освен това Русия е отстранена от Съвета по правата на човека на ООН, с което "се препятства всякаква възможност за разследване на твърдения за нарушения на човешките права."

Магистратите посочват също, че в Русия има "сериозен системен проблем с произволни задържания, липса на мотиви в съдебните актове, забавени разглеждания на обжалването на мерки за неотклонение, липса на справедлив процес при разглеждане на задържането, лоши условия в местата за лишаване от свобода".

Според съда това са "абсолютни основания за отказ от екстрадиция" (пълния текст на съобщението с мотивите може да прочетете тук).

Вчера съдът изслуша двама свидетели, сред които Генадий Гудков - бивш депутат от руската Дума, който живее във Варна. Той посочи, че в Русия отдавна не се спазват правата на човека и дори за споменаване на думата "война" за войната в Украйна, можеш да получиш от 3 до 5 години затвор.

Пред сградата на съда отново имаше протестиращи, сред които известният български режисьор Галин Стоев. Според него обвиненията са скалъпени.

Той е убеден, че няма никаква гаранция, че Алчин ще получи справедлива присъда в родината си (това е и едно от ноторните основания държава от "белия свят" да откаже екстрадиция - бел. ред на Клуб Z).

Припомняме ви, че младият мъж бе активен участник в антикремълските протести и човек, който след нахлуването на Русия в Украйна сложи лента с украинското знаме на гърдите си и изгори публично своя руски паспорт.

Варненският окръжен съд като първа инстанция обаче каза "Да" на искането за екстрадиция на Алчин по обвинения за укриване на данъци в особено големи размери, но днес Варненският апелативен съд отмени това решение.

В морската столица, както и в София в продължение на седмици имаше протести в защита на Алексей Алчин.

Първоначално - по отношение на мярката за неотклонение и двете инстанции се произнесоха Алчин да стои в ареста - докато се реши въпросът по същество. На 9 август апелативните магистрати потвърдиха определение на колегите си от 2 август и го бяха задържали за постоянно.

Същевременно на 8 август Окръжният съд се произнесе по същество и за екстрадицията: да върнем Алчин на Руската федерация. Това предизвика макар и малобройни протести във Варна.

Традиционно - в такива ситуации обвиненията са за нещо "класическо" криминално - само и само лицето да бъде предадено. Идентичен е случаят с Алексей Навални, който също има присъда за данъчни измами.

Обвиненията срещу Алчин са, че като директор на търговско дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. В резултат на действията му, включително подписване на документи с невярно съдържание, на Русия били нанесени вреди за над 282,5 милиона рубли. Според властите в Москва след извършване на престъплението Алчин се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило да бъде обявен за международно издирване чрез Интерпол.

Дори пред ОС-Варна стана ясно, че в изпратените до българските власти документи, зам.-генералният прокурор на Русия Пьотр Городов гарантирал, че искането за предаване на мъжа няма за цел преследването му по политически мотиви. Освен това руските власти уверявали, че на Алчин ще му бъдат предоставени всички възможности за защита.