Нов руски брониран конвой влиза в Украйна, показват сателитни кадри на компанията Maxar. Според Пентагона става дума за 13-километрова колона от стотици танкове и артилерия, която преминава през североизточния украински град Велики Бурлук.

В момента колоната се движи на около 100 километра източно от Харков. Тя по всяка вероятност е част от опитите на руската военна машина да установи пълен контрол над Донбас - нещо, което агресорът обяви за своята нова цел в Украйна.

Според американския Институт за изучаване на войната, Русия продължава да "хвърля лошо пострадали и частично възстановени части в офанзивни операции, които ще постигнат малко на голяма цена".

Според последния техен анализ, войските на Путин могат да и да успеят да заградят или изморят украинските сили дотолкова, че да установят контрол на по-голямата част от Донецката и Луганската област.

"Но е също толкова вероятно тези руски офанзиви да приключат преди да постигнат целта си, подобно на други подобни руски операции", пишат от Института в пространен анализ.

Руските сили продължават да ползват самоделни взривни устройства, които водят до смърт на цивилни, потвърди снощи и британското военно разузнаване. Руснаците оставят мини и импровизирани бомби и когато се изтеглят от селищата, които доскоро контролираха.

Петима цивилни бяха убити вчера при обстрел в Украйна, още петима - ранени. Има данни за непропорционално таргетиране на цивилни, което Русия, разбира се, отрича.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът разработва планове за перманентно военно присъствие на своята граница с Украйна. НАТО е сред "много фундаментална трансформация", като реакция на действията на Путин, обяви Столтенберг в интервю за британския в. "Телеграф".

Великобритания пък обяви нова военна помощ за Украйна - 120 бронирани машини и нови противокорабни ракети.