Брутният вътрешен продукт на Украйна ще се срине с цели 45% през тази година. Това предвижда новият доклад на Световната банка за нападнатата от Русия страна. 

Според данните на институцията, цитирани днес от БНР, в момента над половината от предприятията там са затворени, а останалите работят, но много под капацитета си. 

Разбира се, експертите на Световната банка предупреждават, че за възстановяването на Украйна ще е нужна "огромна финансова подкрепа", за да може държавното управление да функционира и хората да успяват да покриват нуждите си в тежките времена на войната.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Анна Биерде обясни:

„Насочихме се към това да се уверим, че правителството може да продължи да осигурява основните и най-важни услуги - изплащането на пенсиите и помощите за уязвимите групи, финансирането на образованието и здравеопазването, както и функционирането на държавната администрация на национално и регионално ниво“.

Около 11 процента е очакваното намаление на брутния вътрешен продукт на Русия поради финансовите санкции.

Световната банка заяви, че войната е направила невъзможна икономическата дейност в много области и нарушава операциите по засаждане и прибиране на реколтата я Украйна.

Оценките за щетите на инфраструктурата, надвишаващи 100 милиарда долара до началото на март, или около две трети от БВП на Украйна за 2019 г., вече са доста остарели, "тъй като войната бушува и причинява допълнителни щети", се посочва в последния доклад на международната финансова институция.

Банката също така заяви, че оценката за свиване от 45,1% на БВП изключва въздействието от унищожаването на физическата инфраструктура, но отбеляза, че това ще засегне бъдещата икономическа продукция, заедно с изтичането на украински бежанци към други държави.

Световната банка заяви, че мащабът на икономическото свиване на Украйна е "предмет на висока степен на несигурност" относно продължителността и интензивността на войната.

В доклад на СБ е представен и още по-негативен сценарий, отразяващ по-нататъшни сътресения в цените на суровините и загуба на доверие на финансовите пазари, предизвикани от ескалация на войната, който може да доведе до свиване на БВП на Украйна с цели 75% и спад на руския БВП с 20 на сто.

Руските войски в Украйна продължават да се прегрупират, като се очакват нови бойни действия на изток. Според украинския президент Володимир Зеленски, следващите седмици ще са толкова критични, както тези от началото на войната. Кметът на Киев Виталий Кличко не изключи възможността руските войски да направят нов опит за превземане на украинската столица.

В икономическата актуализация на Световната банка, наречена "Войната в региона", се посочва, че в регионът на Източна Европа, включващ Украйна, Беларус и Молдова, се очаква понижение на БВП с 30,7% през тази година в резултат на шоковете от войната и нарушаване на търговията.

Растежът през 2022 г. в региона на Централна Европа, включващ България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, ще бъде намален до 3,5% от 4,7% преди това, отбеляза Световната банка, визирайки притока на бежанци, по-високите цени на суровините и влошаващото се доверие, което вреди на търсенето.