Две разделени са вече делата, които се водят по повод трагичната смърт на двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

Едното е срещу въпросния сириец, който е управлявал автобуса - то ще е за умишлено причиняване на смърт и особено тежък случай. Интересно е, че сириецът, когото МВР намери чак в Първомай, е непълнолетен. Това е 15-годишният Омар. Така максималното наказание - по думите на прокуратурата от днес, става от 3 до 10 годни.

От думите на разследващите днес се разбра, че има 100% съвпадение на ДНК информацията от шофьора и тази на заловения тийнейджър сириец. Хора от автобуса при разпознавания също са свидетелствали срещу него. Те са потвърдили и поведението му.

Освен това в районна прокуратура са повдигнати обвинения на 3-ма по второ дело - за трафикиране на 47 души. По това дело са обвиняеми шофьорът и още двама негови сънародници - този, който е настанявал хората в рейса и човек, който е закупуил автобуса.

Единстеният българин, който остава в делото, е без предявено обвинение засега. Неговата роля е, че е купил въпросното МПС в чужбина и го е внесъл в страната.

От влизането през ГКПП-Малко Търново до Бургас е имало два опита да бъде спрян въпросният рейс. През останалото време - гонка.

Омар дошъл у нас с двамата си братя - тях ги няма

15-годишният Омар е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021г. Те обаче не са на територията на бежанския център от няколко месеца. Това обясни пред Нова тв Галя Христова, временно изпълняваща длъжността директор на разпределителния център в Харманли. 

Според правилата на Центъра живеещите в него са с вечерен час 22ч. Омар обаче липсва от понеделник.

“Когато са извън територията на Центъра, ние няма как да осъществяваме контрол на настанените. Това се прави от МВР”, поясни Христова. 

Това не бил първият път, в който 15-годишният младеж напуска бежанския център за няколко дни. Обясненията му след това обаче били, че е бил при близки в София. Според Христова не са подозирали, че момчето се занимава с каналджийство. 

В центъра има и друг подобен случай на непълнолетен младеж, който често напуска пределите на бежанския център, каза още директорката и поясни, че по него се работи. Става дума за 17-годишен младеж.

Малко над 700 са настанените бежанци в центъра към момента. Близо 80 от тях са т.нар “непридружени непълнолетни”. Половината от тях имат хуманитарен статут за пребиваване в България.