Нова постановка на мюзикъла "Кабаре" и сценична адаптация на романа "Животът на Пи" са големите победители на британските награди "Оливие", съобщи Ройтерс, информира БТА.

След двегодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, лондонската театрална общност се събра отново на бляскава церемония в "Роял Албърт хол".

"Кабаре" спечели седем награди от 11 номинации, сред които за най-добро възраждане на мюзикъл и за изпълнителите на главните роли Еди Редмейн и Джеси Бъкли.

"Това е мечтата ми... Това беше ролята, която изиграх, когато бях дете в училище, именно тя ме запали по театъра - каза Редмейн. - "И да го правя всяка вечер с тази изключителна група хора, беше зашеметяващо."

"Кабаре" спечели и награди за най-добра поддържаща роля за Елиът Ливи и Лайза Садови, и за най-добър режисьор - Ребека Фрекнъл.

Мюзикълът "Кабаре" е поставен за първи път на Бродуей през 1966 г.

Носителят на "Оскар" Редмейн играе конферансието в клуба "Кит Кат", а Бъкли се превъплъщава в образа на Сали Боулс, английска певица с повече амбиции, отколкото талант.

Фрекнъл каза, че мюзикълът е вълнуващ "сега при всичко, което се случва в международен план".

Пиесата "Животът на Пи" по книгата на Ян Мартел за момче, попаднало на спасителна лодка с тигър, спечели пет награди, включително най-добра нова пиеса, най-добър актьор за Хиран Абейсекера и за най-добър  поддържащ актьор за седмината изпълнители на ролята на тигъра.

"Фактът, че бяхме номинирани за куклен герой... е феноменално и е знаков момент за кукления театър - каза актьорът Фред Дейвис. -Надяваме се, че това отваря вратата за повече кукли в централни роли в театъра в бъдеще."

"Завръщане в бъдещето - мюзикълът" по хитовия научнофантастичен филм от 1985 г. спечели наградата за най-добър нов мюзикъл, а пиесата "Съзвездия", за връзката между квантов физик и пчелар, взе наградата за най-добро възраждане и най-добра актриса за Шийла Атим. 

Лиз Кар спечели наградата за най-добра поддържаща актриса за "Нормалното  сърце", нова постановка на пиесата на Лари Крамър за СПИН през 80-те години на миналия век в Ню Йорк.

На церемонията беше отдадена почит и на композитора Стивън Сондхайм, починал миналата година.

Лондонският Уест Енд беше силно засегнат от пандемията, защото театрите бяха принудени да затворят врати през март 2020 г. Те започнаха да посрещат отново публиката миналата пролет, макар и не всички.

Тези, които го направиха, започнаха с  по-малки постановки и 50 процента от капацитета на салоните. По-големите постановки възобновиха представленията през лятото.

Наградата на името на актьора Лорънс Оливие е учредена през 1976 г. тя е най-престижната за британски театър.