Няма чужди лица на борда на кораба "Царевна" с български екипаж, блокиран на пристанището в Мариупол. Това заявиха капитанът и двама от екипажа на кораба в аудиозапис, в който обявяват датата и часа на разговора - тази сутрин малко след 10 ч - и пълните си имена, споделен от специализирания сайт Maritime.bg.

Разговорът провежда мениджърът на кораба Даниел Стефанов, който обяснява ясно защо се обажда - защото са налице фалшиви новини в България, че екипажът е пленен от украинския батальон "Азов".

Това бе твърдението на чиновници от т.нар. Донецка народна република, един от двата сепаратистки режима, поддържани от Русия в източна Украйна. Още вчера МВнР и военното ни министерство обявиха, че 

"Датата е 11-ти април, часът е 10 и 7 минути, започвам разказа. На борда няма чужди лица, тази новина, която се е разпространявала по медиите, не отговаря на истината. На борда няма чужди лица от никоя страна, нито екипажът е бил заплашван от някои от страните", започва капитанът Павел Павлов.

Всички са в добро състояние, здрави, имат храна и бутилирана вода за 10-15 дни, добави капитанът. Условията не са луксозни, но имаме покрив над главата си. 

"Вече по-спокойно гледаме на нещата, гледаме да се справяме, да поддържаме кораба в нормално положение."

И втори член на екипажа коментира - моториста Радослав Стоянов, който също се представя с дата и час.

"Не ни заплашват нито от руска, нито от украинска страна", повтаря и той.

Същото прави и трети член на екипажа - старшия помощник, който казва датата и часа, но забравя да се представи с името си. Той отбелязва, че за момента корабът е в цялост и има възможност да плава, има гориво, нуждае се от минимални ремонти.

"Обстановката около кораба е нормална. Водят се сражения за овладяване на порта (пристанището, б.р.) на повече от 500 метра. Корабът не е под обстрел, и на борда няма представители на едната или другата страна."

За финал капитанът праща поздрави на близките си, "че сме живи и здрави и устояваме тука". Следващата връзка ще е по протокол.