Един от основните заподозрени в гигантския счетоводен скандал с германската компания за електронни плащания "Уайъркард" (Wirecard) през 2020 г., австриецът Ян Марсалек, който се издирва от Интерпол, може би се намира в Москва под охраната на руските тайни служби, твърди германският в. "Билд", цитиран от Франс прес.

Печално известният Марсалек е бил засечен в началото на 2021 г. в силно охраняван квартал в Москва и може би живее там и до днес под охраната на ФСБ, посочва изданието.

Германската компания за обработка на онлайн плащания "Уайъркард" фалира през юни 2020 г., след като ръководството й призна, че активи за 1,9 милиарда евро или една четвърт от счетоводните й баланси всъщност не съществуват.

Самото германско правителство призна, че този фалит е най-големият финансов скандал в историята на страната.

"Билд" твърди, че руското разузнаване е предложило миналата година на германските си колеги да разпита заподозрения, бивш главен оперативен директор и втори човек в компанията, издирван в продължение на близо две години.

Тогава германските агенти в Москва поискали от началството си инструкции дали трябва да се организира среща с Марсалек. Питането останало без отговор от страна на Бе Ен Де (BND), германското разузнаване, но правителството било информирано.

Бившият член на управителния съвет на "Уайъркард", 42-годишният Ян Марсалек, отдавна е заподозрян във връзки с руски интереси, както и че се е ползвал със сътрудничеството на някои тайни служби. "Файненшъл таймс" писа, че той е бил в контакт с руското военно разузнаване (ГРУ) и че в миналото се опитал да сформира паравоенно формирование за намеса в Либия.

Според "Билд" Марсалек се насочил в началото на бягството си в продажба на ваксини "Спутник V", разработеният от русия серум атниковид, и поддържал отношения с паравоенни наемници.

Германското правосъдие води сложно наказателно разследване с многобройни международни разклонения, за да разплете различните отговорности в скандала "Уайъркард".

Прокурорите приключиха през март обвинителния акт срещу президента и главен директор на компанията Маркус Браун, включващ обвинения в участие в организирана банда за измама и пазарни манипулации. Браун се намира в затвор в Южна Германия и скоро може да бъде изправен пред съда.

БТА