Австрийският канцлер Карл Нехамер се срещна днес в Москва с руския президент Владими Путин и след това разпространи съобщение, че "посещението не е било приятелско".

"Tова не беше приятелско посещение. Дойдох от Украйна и видях с очите си неизмеримите страдания, причинени от агресивната война на Русия", се казва в изявлението.

Нехамер е първият лидер от Европейския съюз, който се среща с Путин след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Той каза, че разговорът с руския президент е бил "много прям, откровен и суров".   

Австрийският канцлер добави, че най-важното му послание до Путин било, че войната в Украйна трябва да спре - "във война има само губещи от двете страни", обяснил той.

''Обърнах внимание на сериозните военни престъпления в Буча и на други места и подчертах, че на отговорните за тях трябва да се потърси сметка - каза в изявлението си канцлерът. - Казах също на президента Путин съвсем ясно, че санкциите срещу Русия ще останат и ще продължат да бъдат засилвани, докато в Украйна умират хора".

Нехамер заяви, че разговорът с Путин е бил "дълг" за него след видяното в Украйна. Той заяви, че този дълг е "да не остане камък необърнат", за да помогне да спрат военните действия или поне да се осигури хуманитарен коридор за цивилното население в страната. 

"За мене няма алтернатива на търсенето на преки разговори с Русия въпреки всичките големи различия", се казва в изявлението на Нехамер.

Той отбелязва, че ЕС е единен повече от всякога по темата и че е поставил пред руския президент въпроса за спешната нужда от хуманитарни коридори, питейна вода и храна за обсадените градове и за извеждане от тях на жените, децата и ранените.

Нехамер съобщи ,че ще информира европейските си партньори за разговора си с Путин и че те ще обсъдят по-нататъшните си стъпки.

Днес австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг защити желанието на канцлера да замине за Москва и да се срещне с Путин, предаде БТА.

"Всеки глас, който изяснява на Путин как всъщност изглежда реалността извън стените на Кремъл, не е напразен", каза Шаленберг в Люксембург, където участва в среща с колегите си от ЕС.

Той поясни, че решението за тази среща е било взето след срещата на Нехамер със Зеленски и след разговори с германския канцлер Шолц, турския президент Ердоган и ръководството на ЕС.  

Външният министър на Австрия посочи, че целта на посещението на Нехамер в Москва е да се използват всички възможности, всеки шанс да се сложи край на хуманитарния ад в Украйна. Шаленберг подчертава, че Австрия стои категорично на страната на международното право, на страната на ЕС.

Дипломацията не е спирала да действа, продължава министърът, визирайки телефонните разговори на правителствени и държавни ръководители с Путин, но е друго, когато кажеш на някого лице в лице как действително изглежда реалността. Също така съществува ясна международно-правна отговорност.

„Мелниците на международните законодатели и юрисдикция мелят бавно, но мелят“, добави Шаленберг.

Реакцията на вицеканцлера на Австрия Вернер Коглер е сдържана. В писмено становище той изразява мнението, че щом е съгласуван с ЕС, „опитът може би си заслужава“. Коглер е категоричен:

„Ясно е едно: нарушаващата международното право война на Русия, която нападна Украйна, трябва незабавно да спре, военните престъпления да се изяснят в пълен размер и да се създадат хуманитарни коридори“, настоява Коглер.

Партията на зелените, която е коалиционен партньор на Нехамер и изглежда е научила за срещата му с Путин от медиите, се изказа критично. Говорителката по външната политика Ева Ернст-Джиджич заявява недвусмислено:

„Не мога да одобря посещение при Путин. Това няма нищо общо с дипломацията. Това не е и съгласуван план за преговори. Путин ще го използва за своята пропаганда“, написа тя в Туитър. 

Скептични са и опозиционните партии. Говорителят на Австрийската социалдемократическа партия Йорг Лайхтфрид заяви:

„Важно е да се води диалог и да се говори с всички, но също толкова важно е разговорът с Путин да има ясно определена цел, която да е съгласувана с ЕС. Надявам се това съгласуване с партньорите от ЕС да е било направено. Общият европейски път не бива да се напуска и да се надяваме, че  канцлерът разбира колко голям е рискът и за външнополитическата репутация на Австрия“, предупреди Лайхтфрид. „В края на деня ще има значение резултатът от разговора“, обобщи той. 

Херберт Кикъл, ръководител на Австрийската партия на свободата, която по традиция се смята за  приятелски настроена към Русия, също не пести критични думи за срещата. Стратегията на правителството от началото на войната нито е премислена, нито е последователна, смята Кикъл. Натрапва се съмнението, че „не честните усилия за слагане край на войната и в интерес на австрийците са във фокуса на посещението, а вътрешнополитически мотивиран, личен план за спасение на господин Нехамер“, предполага Кикъл.

Ръководителката на партията НЕОС Беате Майнъл-Райсингер подчертава, че посещението на Нехамер не бива да става причина Австрия да напусне общия европейски път.

„Путин е категорично агресорът в тази война. По този въпрос не трябва да има неутралитет“, обобщава Майнъл-Райсингер и изразява опасение, че посещението може да е от по-голяма полза за Русия, отколкото за Украйна.

До този момент австрийският президент Александър Ван дер Белен не е направил изявления за посещението на Нехамер. От президентската канцелария са отказали засега коментар по въпроса.