Турското министерство на външните работи излезе с остра протестна декларация, осъждаща изказване на френския президент Еманюел Макрон. Декларацията е в отговор на изказване на Макрон по време на посещението му в Алжир, в което обвини Турция, Китай и Русия в съвместни неоколониални и империалистически действия, насочени срещу Франция.

В декларацията на турското външно министерство се подчертава, че “изказването на френския президент Макрон е скандално и е израз на изкривен манталитет”. 

„Повече от скандално е и недопустимо е, че президентът на Франция Макрон забравя колониалното минало на страната си в Африка, особено в Алжир, опитва се да се освободи от колониалното си минало, като обвинява други страни, включително и нашата страна. Турция, която е сред стратегическите партньори на Африка, развива отношения както с Алжир, така и с другите страни на африканския континент ден след ден и тези отношения, които се основават на взаимно доверие и печеливши стратегии, ще продължат да се развиват. Призоваваме Франция в най-кратко време да достигне зрелостта, с която да приеме своето колониално минало и да престане да обвинява за това други държави”, се посочва в декларацията, цитирана от турската медия Хаберлер.

Според същия източник френският президент е заявил пред журналисти по време на посещението си в Алжир, че срещу страната му се извършва огромна манипулация, защото Франция е оставила терена празен.

„В Турция, Русия и Китай има мрежи, осъществяващи активни неоколониални и империалистически програми, с които вършат подривна дейност срещу Франция. За тях има само един враг и това е Франция. И те се съюзяват срещу нея“, заявил Макрон.