Руските окупатори в Украйна са организирали летен лагер за деца в Мелекино, Донецка област, в който обучават децата да боравят с оръжие и да мразят Украйна.

Това съобщи тази седмица в Telegram общинския съвет на Мариупол. Мелекино е курортно селце на брега на Азовско море, на 23 километра от града.

"Окупаторите продължават да следват нацисткия наръчник. Колаборатори се опитват да превърнат деца от Мариупол в Хитлерюгенд", отбелязва се в съобщението.

Кадри показват деца, които упражняват сглобяване и разглобяване на оръжие, работа с метални детектори на плажа и взимат уроци по първа помощ.

По-рано през седмицата Петро Андриушченко, съветник на кмета на Мариупол, обяви че местните родители са принудени да праща децата си на училища под наблюдението на окупаторите. Ако откажат, биват заплашвани с отнемане на децата.

Отвличането на украински деца е форма на геноцид

През последните месеци стана ясно, че хиляди украински деца са отвлечени от Украйна и осиновени от руски семейства в различни части на Русия.

Това се базира не само на твърдения на украинските власти, но и от постове в социалните мрежи (изтрити в последствие) на администрацията на Краснодарския край, от които става ясно, че над 1000 деца от Мариупол са разселени в Тюмен, Иркутск, Кемерово и Алтайски край.

Според Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН (чл. 2, ал. е) насилствено предаване на деца от групата на друга група е геноцид и престъпление срещу човечеството.