Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Туитър, че е напът за украинската Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на централата.

"Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа", написа Гроси в Туитър и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица.

Руската армия превзе Запорожката АЕЦ и прилежащия район на левия бряг на Днепър малко след началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари. Украинските въоръжени сили контролират Никопол и Марганец - два града на десния бряг на тази широка река, всеки от които е на десетина километра от централата.

Градът е административен център на югоизточната украинска Запорожка област, близо три четвърти от която е окупирана от Русия. Той обаче остава в украински ръце.