Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази опасения от продължаващата тенденция в Унгария правителството да оказва косвено влияние върху медиите чрез голяма част от държавните реклами.

Той говори след Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург. На него бе обсъдено върховенството на закона в 5 страни членки – Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия и Австрия.

Рейндерс припомни, че независимото унгарско „Клуб радио“ е свалено от ефир от медийния регулатор.

Безпокойство предизвиква също рамката за борба с корупцията и институционалните въпроси, свързани със системата за взаимен контрол, допълни комисарят. И уточни, че член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) продължава да се прилага както за Унгария, така и за Полша.

Не бива във време на война ЕС да се разделя по въпроса за правовата държава. Такова мнение изрази по време на Съвета унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга, предаде АФП, цитирана от БТА.

Тя изтъкна също, че Виктор Орбан е спечелил убедително парламентарните избори на 3 април. Което според нея означава, че унгарските избиратели не споделят тревогите на ЕС във връзка с върховенството на закона в страната им.

Проблемите в Унгария, свързани с обществени поръчки, конфликти на интереси и корупционни практики, накараха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обяви на 5 април началото на процедура, която би могла да доведе до спиране на европейските средства за страната.