Войната в Украйна е белязана от "силите на злото", защото води до ужасяващи действия като клането на цивилни, заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

Изявлението на Светия отец беше прочетено пред участниците в междурелигиозно поклонение в знак на солидарност с украинския народ, в Чернивци, Западна Украйна. Поклонението беше организирано от базирания в Израел междурелигиозен институт "Пророк Илия".

"Сегашният момент ни оставя дълбоко притеснени, защото е белязан от силите на злото", се казва в посланието. "Страданието, причинено на толкова много крехки и беззащитни хора; многото изклани цивилни и невинните жертви сред младите; отчайващото положение на жените и децата. Всичко това безпокои съвестта ни", подчерта главата на католическата църква.

Папата отхвърля определението на руския президент Владимир Путин, като нарича конфликта в Украйна "война", а не "специална операция", отбелязва Ройтерс. Според Кремъл твърденията, че руски сили са извършили военни престъпления, екзекутирайки мирни граждани в Украйна, са "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

В поклонението участваха и евреи, индуисти, мюсюлмани, будисти и последователи на други религии.