Един от четирите двигателя на ракетата Artemis 1, която трябваше да излети днес, първо забави, а след това отложи полета. Ракетата трябва да прати капсулата "Орион" в първа мисия от поредица с обща цел - пращане на хора отново на Луната.

Не е ясно кога ще е следващия опит за полет, но възможни дати са 2 и 5 септември.

В 15:30 ч българско време ракетата трябваше излети от Космическия център "Кенеди", площадка 39B, от която "Аполо 10" бе изстрелян преди 53 години.

За този полет на борда на капсулата "Орион" - по-просторна от капсулата на "Аполо" - няма хора - но е налице манекен в оранжев летателен костюм, който ще седи в седалката на командира. Манекенът бе кръстен Moonikin Campos чрез конкурс - игра на думи с "луна", "манекен" и Артуро Кампос, инженерът от НАСА, който спаси астронавтите от мисията "Аполо 13".

На борда има два други манекена, които ще бъдат ползвани за измерване на космическата радиация.

Капсулата "Орион" е дело на "Локхийд Мартин", "Еърбъс" и Европейската космическа агенция.

"Artemis 1" има проста мисия - тестване на всички ракетни и космически системи, влизане в орбита, пускане на десет сателита и връщане на капсулата "Орион" на Земята. Основната цел е да се съберат важни данни за следващите мисии - очаква се "Artemis 2" да прати хора в орбита около Луната, а "Artemis 3" да заведе за пръв път от половин век човешки същества на лунната повърхност.

"Артемис 1" трябваше да излети още през декември 2016 г., но това беше отлагано многократно.