Украйна започна контранастъпление в южната част на страната, в подготовка за мащабна офанзива. Това обявиха двама американски високопоставени източници пред Си Ен Ен.

Според тях организираното нападение ще включва комбинация от въздушни и наземни операции.

По-рано през деня украинските сили съобщиха, че са стартирали настъпателни действия по множество направления в южната част на Украйна. Това стана ясно от съобщение на говорителката на южното подразделение на украинската армия Наталия Гуменюк, цитирано от публикация в Туитър на съветника на украинския вътрешен министър Антон Герашченко.

Не се споменава дали атаката е насочена към град Херсон. За него от седмици се предполага, че ще бъде фокусът на бъдеща мащабна украинска контраофанзива. Украински медии цитираха военни източници, според които HIMARS вече са унищожили на практика всички големи мостове в града.

В социалните мрежи се появи видео с войник от 109-и полк на ДНР, който твърди, че украинците са пробили първата отбранителна линия на Херсон. Клипът бе разпространен от украинската армия, като той бе придружен от изявление в Гуменюк, в което се потвърждава успеха на украинските бойци.

Достоверността на тази новина все още не е потвърдена от обективни източници. Не се знае дали става въпрос за съществен пробив на украинската армия, или опит да се понижи морала на войските на "независимите" републики.

Русия отрече в момента да се водят големи сражения в Южна Украйна.