И второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване, с които трябва да се гарантира медицинската помощ за бежанците, мина под знака на въпроса от опозицията - откъде ще дойдат парите.

Според приетите изменения здравноосигурителните права на лицата с временен статут се приравняват с тези на българските граждани. Парите за медицинска помощ идват от държавата като подробностите трябва да бъдат уредени с постановление на МС.

Точно моментът с постановлението - модел за разпределение на средства, нашироко прилаган при управлението на ГЕРБ, беше сега надълго и нашироко критикуван от опозицията. 

От резерва на НЗОК ли ще дойдат, от европейско финансиране ли?, попита Александър Иванов от ГЕРБ.

"Това ми се струва опасно", коментира той. Стигна и до определяне на ситуацията като "отваряне на кутията на Пандора".

"Да не давама възможност на МС да се разпорежда с тези 174 млн. в резерва на НЗОК", призова той.

"В условия на криза бързото и навременно решение е най-правилното, после може и да се коригира", отговори председателят на здравната комисия на НС Антон Тонев от ПП.

Той добави, че има много неизвестни, свързани с продължителността на войната и бежанците - колко от тях ще останат в страната, колко ще ползват временна закрила, колко ще решат да ползват здравната система.

Вчера Тонев каза пред журналисти, че към момента около 18 хил. души са получили такъв временен статут. По думите му имало два механизма за намиране на парите - актуализация на бюджета и еврофинансирането.

 
Вчера стана ясно, че ЕС дава 3,5 млрд. евро на страните, най-засегнати от бежанския поток.

"Благодаря ви за коментарите, с които ни показвате слабите места, но с това решение, смятаме да не стигнем дотам", добави Тонев.

"Какъв е източникът на финансиране? Откъде ще се трасформират тези пари? Искате да слагаме мокър печат върху предложението, което нищо не казва", повтори своя известна теза д-р Хасан Адемов от ДПС.

Според него поне два месеца щели да минат преди да бъде уреден въпросът с приемането на постановлението и "дотогава тези чужденци може и да ги няма".

"Даваме МС да го решава, в най-неблагоприятната ситуация ще се чака два месеца. Предлагаме решения и то навременни", повтори Тонев.

Който на няколко пъти се позова на европейските пари, които се предполага, че ще се отпуснат на държавите, които понасят най-голямата тежест от бежанския поток.

От ДПС имаха и друг мотив - вноските за бежанците ще се плащат от държавата, която и досега при плащането на здравните осигуровки на определени обществени групи не е достатъчно коректна.

"Не е ли редно да бъде променен бюджетът на НЗОК, за да се знае какви пари се залагат", поиска проф. Асен Балтов.

Според Радомир Чолаков (ГЕРБ) изначално е сбъркан пътят, като се върви към промяна на Закона за здравното осигуряване, а не цялостен подход с уреждане на здравни, образователни и т. н. въпроси в Закона за убежищата. Той нарече "батак" начина, по който се решават проблемите на бежанците в България.

Бившият образователен министър и сега също депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев поиска да се гласува твърда, обща сума, да се вложи във фонд. И предположи сега парите за здравното осигуряване ще дойдат с рязане на средства за образование.

"Дайте да не глаголстваме толкова много - от бюджета ще дойдат тези пари. Късат се ризи колко сме с Украйна, но когато стане дума за елементарни неща при една огромна бежанска война... Това е узаконяване на един хуманен акт, за който МС ще намери начин. Да не търсим непрекъснато препъни-камъни", намеси се и проф. Георги Михайлов от БСП.