Германските власти се готвят да започнат да поставят адаптирана версия на ваксина срещу COVID-19, разработена специално срещу Омикрон варианта на коронавируса. Мярката се предприема в очакване на нова зимна вълна на заразата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Най-новата ваксина е приспособена за подварианта BA.1 и между 5 и 12 септември Германия ще получи 14 милиона дози от препаратите срещу него на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", които в момента са в процедура на одобрение от ЕС, се казва в писмо на германския здравен министър Карл Лаутербах с указания към здравните власти как да се подготвят за ваксинационната кампания.

Данните показват, че най-новите имунизационни препарати са адаптирани не само за ВА.1, но са и значително по-ефективни срещу подварианта ВА.5 в сравнение с първото поколение ваксини, пише в писмото, което беше видяно и от ДПА.

В документа се отбелязва, че във всяка от първите две седмици на септември се очаква да пристигнат по 5 млн. дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" срещу ВА.1.

Освен това също в началото на септември се очакват и 1,65 млн. дози на "Модерна", които на 12 септември да бъдат последвани от доставката на още 2,38 млн., се казва в писмото.

Ваксините ще бъдат доставени директно на фармацевтичните търговци на едро и от 5 септември ще могат да бъдат поръчвани от здравните органи.

"Рисковите групи не бива да чакат повече да се ваксинират, въпреки че след няколко седмици ще има нова ваксина", обясни Лаутербах в писмото.

Междувременно американската фармацевтична компания "Пфайзер" и германският ѝ партньор "Бионтех" обявиха, че са създали адаптирана ваксина и срещу подвариантите BA.4 и ВА.5 и ако и тя бъде одобрена, най-рано до края на септември или началото на октомври Германия ще получи 9,5 млн. дози от нея, заяви министърът.