Защитниците на Мариупол от полка "Азов" са получили подкрепление от намиращи се извън руската обсада украински войски, съобщи във Фейсбук съветник на украинския президент.

„В Мариупол части от 36-та бригада на морската пехота в резултат на сложна и много рискована маневра пробиха, за да се присъединят към полка „Азов“, който професионално осигури това събитие“, написа в профила си Олексий Арестович.

Той отбеляза, че "Азов" е получил значителни подкрепления, а 36-та бригада е избегнала поражението на части от нея и е получила "допълнителни сериозни възможности".

„Защитниците на града, сега заедно, укрепиха сериозно своята отбранителна зона. Като цяло защитната система на града се увеличи и укрепва. Това се случва, когато офицерите не губят ума си, а поддържат твърдо контрола над войските... Армията знае какво прави“, написа Арестович.

По-рано 36-та отделна бригада на морската пехота на името на контраадмирал Михаил Билински от въоръжените сили на Украйна съобщи, че подразделението, разположено в Мариупол, е на изчерпване на боеприпасите и ситуацията е много трудна.

Украинският информационен сайт НВ даде допълнителни подробности за маневрата:

В резултат на успешна специална операция едно от подразделенията на 36-та отделна бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна на името на контраадмирал Михаил Билински успя да се свърже със силите на полка Азов, пише изданието, позовавайки се на един от офицерите.

„Не мога да ви кажа подробности, но мога да кажа със сигурност, че сега се свързахме с полк „Азов“. Няколко стотин морски пехотинци успяха да се измъкнат, включително ранените “, казва той.

Блогърът Роман Понамаренко съобщи, че част от морските пехотинци са решили да останат на позициите си мариуполския завод Азовмаш, а друга група се е опитала да пробие, за да се присъедини към основните сили на Въоръжените сили на Украйна, разположени на 90 километра от Мариупол, но колоната им е била разбита.

„Не всички части на бригадата тръгнаха за пробив, а само малка отделна бойна група с командира на бригадата начело. Защо се случи това, ние не знаем. Основната част от морските пехотинци и предоставените им части остават в Азовмаш... Според руснаците конвоят е почти веднага засечен от разузнавателен дрон. Беше нападнат, техниката беше унищожена, хората бяха разпръснати. Сред нашите има загуби в убити и пленени“, написа той на страницата си във Фейсбук.

 
По-рано днес лоялният на Москва чеченски лидер Рамзан Кадиров и руското министерство на отбраната съобщиха, че над 1 000 украински морски пехотинци са се предали в Мариупол. Нямаше подробности.

Въпреки това, значителна част от морските пехотинци, според Пономаренко, все пак са успели да се свържат успешно с Азов.

„Те бяха няколкостотин, водени от един от двамата командири на батальони на 36-та бригада, плюс войници от други части. До сутринта на 12 април азовските войски в своя характерен стил превеждат тези сили през позициите на противника до местоположението на основните сили на полка "Азов" в Мариупол, като значително го укрепват. По очевидни причини няма да разкривам подробности за операцията “, добави той.