Украински войски са освободили четири села в южната част на страна, близо до град Херсон. Това обяви украински военен източник пред Си Ен Ен. Основната им "мишена" е Херсон, допълнил той.

"Операцията започна през нощта с масиран обстрел на руските позиции и тила. Основната посока на атаката беше Правдине.

Ударихме пехотата им от ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република) и те избягаха. Руските военни избягаха след тях. Сега освободихме четири села. Първата им отбранителна линия е пробита на три места", обясни военният източник.

Той посочи имената на селата - Нова Дмитровка, Архангелске, Томина Балка и Правдине.

"Много от (окупаторите) бяха убити и пленени, а много военни превозни средства бяха унищожени. Ще видим как ще потръгне от тук нататък. Нашата цел е Херсон", подчерта източникът.

В социалните мрежи се появиха клипове на експлозии край града.

Зеленски: Боеве се водят в почти цялата Херсонска област

"Интензивни боеве" между украинските сили и руската армия се водят в "почти цялата" окупирана южна Херсонска област, където силите на Киев започнаха контраофанзива, съобщи днес украинското президентство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"През целия вчерашен ден и цялата нощ имаше мощни експлозии в Херсонска област. На почти цялата територия на областта се водят тежки боеве", посочи президентството.

На брифинг беше съобщено също, че украинските сили "са започнали настъпление в множество направления".

Украйна засилва артилерийския обстрел в южната част на страната

Въоръжените сили на Украйна обявиха, че са засилили артилерийския обстрел в цяла Южна Украйна. Прецизни удари на големи разстояния продължават да предизвикват прекъсвания в снабдяването на руските войски, съобщи днес британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Вчера украинските сили обявиха, че са пробили първата линия на отбраната на Херсон

От началото на август Русия предприема действия, за да подсили войските си на западния бряг на река Днепър около Херсон, посочи британското министерство във всекидневен бюлетин с разузнавателни данни.

Украинските сили обстрелваха фериботи, използвани от Русия, за да снабдява изолирана територия на западния бряг на Днепър в Херсонска област, каза по-рано Олексий Арестович, старши съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия се проваля в употребата на иранските дронове

Русия има технически проблеми с дроновете, които придоби този месец от Иран, за да ги използва във войната в Украйна, заявиха представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, цитирани от Асошиейтед прес и БТА,

Служителите, които огласиха тази оценка на американското разузнаване при условие че ще останат анонимни, съобщиха за "многобройни провали" на безпилотните летателни апарати иранско производство, без да влязат в детайли. Според САЩ доставката на дронове "Мохаджер-6" и "Шахед" този месец вероятно е част от план Русия да се сдобие със стотици такива апарати.

Миналата седмица АП съобщи, че Москва е получила наскоро стотици дронове, които може да използва във войната, въпреки предупрежденията на Вашингтон към Техеран да не ги изпраща. "Вашингтон пост" пръв писа, че Русия има технически проблеми с използването на апаратите.

Руски обслужващ персонал продължава да преминава обучение в Иран как да използва в Украйна тези системи, които могат да извършват атаки от въздуха по наземни цели, да бъдат използвани в електронна война и за набелязване на мишени.

Изправена пред икономически санкции и ограничения пред вноса, Русия се обърна към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия, отбелязва АП.

Представители на администрацията на Байдън потвърдиха, че Техеран е доставил дронове на Москва в момент, когато се опитват да го накарат да започне отново да спазва задълженията си по споразумението от Виена за ядрената му програма.