Година след приключване на "вечния" ремонт на столичния Западен парк налице са пукнатини, пропадания на павета, липсващи бордюри и разнообразни белези за некачествено строителство, съобщи бТВ.

Според посетителите за момента пукнатините на плочки и паваж не пречат на разхождащите се, но сега е моментът да се активира гаранционната поддръжка - преди да започнат да се уголемяват.

На някои места обаче изпадналите бордюри и по-големи пукнатини определено могат да съборят човек с колело, а дори и пеш. Според разхождащи се в парка, през нощта част от осветлението не работи.

Директорът на "Зелени системи" в Столична община Димитър Данчев коментира проблема пред бТВ така:

"Трябва да кажем, че площта, която обхващаше ремонта, е над 530 декара, а все пак тези пукнатини са на съвсем малка площ, разбира се."

Важно е да се отбележи, че 530 декара е всъщност цялата площ на парка - а реално ремонтните дейности бяха само в една част от тази площ.

"Ние сме предприели гаранционните мерки, които са включени в договора и сме направили съответните предписания. Съставени са констативни протоколи за строителния надзор и са отправени към изпълнителя и в най-кратки срокове те ще бъдат отстранени“, уверява Данчев.

Дълъг ремонт, големи сметки

Ремонтът на игнорирания от властите десетилетия парк започна през 2018 г., с амбициозния план да приключи само за година. Финансирането бе основно по европейска програма - 8,55 млн. лв. идваха от ЕС, останалите средства до 11 млн. лв. - от общината.

Както се случва често, този срок не се изпълни - общинската фирма, надзорник на обекта, призна на изпълнителя 118 дни, които са били "неблагоприятни за работа". Обикновено това означава поройни дъждове, бури или твърде ниски температури - нещо, което видно не е било факт в една трета от годината.

Между 2019 и 2021 г. пък пандемията бе посочена като причина за забавянето на ремонта. В крайна сметка изпълнителят не бе санкциониран нито веднъж, а Столична община финансира проекта с 3,5 млн. лв. безлихвен заем - тъй като ремонтът се бавеше и очаквано парите от еврофондовете не идваха.

Миналата година, малко след официалното откриване на парка, той бе сериозно наводнен от топящите се снегове. Солидно количество непочистени строителни боклуци допълваха гледката. Наводнени бяха и редица нови конструкции, както и десетки дървета, а от общината признаха, че ремонтът не е включвал поставяне на канализация в зелената част на парка и алеите с посипка.

Много от релефните плочи пък бяха вече компрометирани - защото след поставянето им отгоре се е минавало с бетоновози.