Флагманът на руската флота в Черно море - крайцерът "Москва" - е потънал, съобщи РИА Новости, цитирайки Министерство на отбраната на Руската федерация.

Според тях това се е случило заради пожар, довел до детонация на боеприпасите. Екипажът бе евакуиран, и други руски кораби се опитаха да го спасят, но не са успели, заради "бурно вълнение", обявяват руснаците.

Украинците по-рано днес съобщиха друга версия - че са успели да ударят крайцера, който създаде фразата "Руский военный корабль, иди нах*й" с две ракети, което е довело до обръщането му на една страна и пожар на борда.

"Крайцерът "Москва" е ударен от две ракети "Нептун". Все още стои, горящ. И има буря в морето. Нужно е тактическо наводняване, явно", написа първи за това блогърът и украински доброволец Александър Карпюк.

Според източници от "Украинска Правда", четири обслужващи кораба са се опитали да помогнат на горящия крайцер.

Според няколко източника крайцерът е бил разсеян с помощта на безпилотните дрони "Байрактар ТВ-2", дарени от Турция. А след това - успешно ударен с две или повече ракети "Нептун" по левия борда. В резултат на това корабът силно се е наклонил. Виждайки опасността от детонация на боекомплекта, около 500 души от екипажа са се евакуирали веднага. Дали други са останали на борда известно време и са били евакуирани по-късно, все още не е ясно.

Според някои източници корабът е потопен, но други твърдят, че е още на повърхността, но обърнат на едната си страна. В ранния следобед днес официалната украинска агенция Укринформ съобщи, че крайцерът се е преобърнал и е започнал да потъва. Тя се позова на Оперативно командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна.

Информацията бе потвърдена от шефа на одеската регионална военна администрация Максим Марченко, ръководителя на офиса на президена Андрей Йермак.

"Московският ракетен крайцер отиде точно там, където го пратиха нашите граничари на Змийския остров! Ракетите "нептун", пазещи Черно море, нанасят много сериозни щети на руския кораб", написа Марченко в Telegram.

Един от съветниците на Зеленски - Алексей Арестович - потвърди в интервю пред YouTube канала Фейгин LIVE, че "Москва" е именно крайцерът, нападнал Змийския остров, станал известен като "руский военный корабль, иди нах*й". Самият крайцер е бил на около 20 морски мили от острова, станал известен в началото на войната.

Крайцерът "Москва"

Построен в корабостроителницата в Николаев и пуснат през 1979 г., "Москва" бе екипиран с противокорабни ракетни системи "Базалт" (Вулкан), "Форт", противовъздушни ракетни системи "Оса", артилерийски батареи AK-130 и AK-630, торпедо тръби и съветски реактиван бомбомет РБУ-6000. Накратко - корабът бе сред най-тежко въоръжените в Черно море. 

Екипажът му е от 680 души.

От началото на войната украинските военни твърдят, че са унищожили общо 7 руски военни кораба.