Администрацията на Байдън провежда вътрешни дискусии за изпращане на високопоставен служител в Киев, с което да демонстрира подкрепа за Украйна, съобщиха двама американски представители пред "Политико".

Все още не е взето решение за това кой точно ще посети украинската столица. Президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са обсъждани като потенциални опции, но е много по-вероятно да бъде изпратен държавният секретар Антъни Блинкън или министърът на отбраната Лойд Остин, твърдят източниците на "Политико".

Киев вече бе посетен от множество високопоставени представители на западни правителства и ЕС. През последните седмици в украинската столица пристигнаха председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, британският премиер Борис Джонсън и лидерите на Естония, Латвия, Литва и Полша.

Смята се, че дори Вашингтон да реши да изпрати представител в Киев, това няма да бъде предварително оповестено от съображения за сигурност. Властите изрично предупреждават, че това може да не се случи изобщо поради непредвидимия характер на войната.

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви по-рано в интервю, че визитите в украинската столица разкриват кои са "истинските приятели" на Украйна. След това обаче бившият боксьор изрично посочи, че е много благодарен за помощта на Байдън и че разбира колебанието на държавния глава да посети Киев поради големия риск.

Пътуването би било много символично както за Вашингтон, така и за Киев. САЩ ще потвърдят ангажимента си да подпомогнат Украйна в борбата й срещу руската инвазия, докато Киев ще приеме високопоставен американски служител в столицата, само седмици след като принуди руските войски да се оттеглят.

Само дни по-рано Байдън разреши изпращането на допълнителна военна помощ в размер на 800 милиона долара за Украйна, с което общата американска помощ за страната надхвърли 3 милиарда долара от встъпването във власт на новата администрация.