Тест на софтуер с изкуствен интелект доведе до изненадваща и добра новина за данъчните и (някои) данъкоплатци във Франция - страната е пълна с недекларирани частни басейни.

Софтурът е разработен от Google и местната фирма Capgemini. Той засича басейни на базата на въздушни изображения, тестван е в 9 френски региона миналата година. И открива над 20 000 басейна, които не са декларирани пред държавата и за които се дължат близо 10 млн. данъци.

От десетилетие някои общини откриват незаконни басейни с помощта на Google Maps и техните сателитни снимки, но софтуерът прави всичко това автоматично и много по-точно.

Повечето французи са коректни - частните басейни в страната са над 3,2 милиона. След пандемията обаче има ръст на инсталирането на басейни, а това води до средно 200 евро увеличение на данъците за скромен 30 квадрата басейн.

А сега се обсъжда и увеличаване на данъците върху басейните заради климатичните промени и сушите, които предизвикват. 100 общини в страната останаха без питейна вода това лято, юли беше най-сухият месец във Франция от 1961-ва насам.

Софтуерът има потенциал да се ползва и за недекларирани разширения на жилища и къщи, вътрешни дворове, беседки, които също влияят на данъците върху имотите.

Данъчните власти казват, че софтуерът в крайна сметка може да се използва и за намиране на недекларирани разширения на жилища, вътрешни дворове или беседки, които също играят роля във формирането на данъците върху имотите.