Тайван иска да произвежда "чипове на демокрацията" заедно със САЩ, заяви днес тайванската президентка Цай Ингвен в разговор с губернатора на щата Аризона Дъг Дюси, който е на посещение в Тайван, предаде Ройтерс. 

Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC), която е основен доставчик на Apple и е най-големият производител на чипове в света, изгражда завод за 12 милиарда долара в Аризона.

"На фона на експанзията на авторитаризма и на предизвикателствата на ерата след ковид Тайван цели да укрепи сътрудничеството си със САЩ в индустрията на полупроводниците и в други високотехнологични производство", заяви Цай на срещата в президентския офис в Тайпе. "Това ще допринесе за изграждането на по-сигурни и по-устойчиви снабдителни вериги. Планираме да произвеждаме заедно чипове на демокрацията, за да съхраним интересите на нашите демократични партньори и да създадем по-голям просперитет."

Дюси, който е представител на Републиканската партия, е поредният американски представител, който посещава Тайван въпреки факта, че Китай настоява подобни визити да не се състоят, отбелязва Ройтерс.  

Той каза на Цай, че партньорството на САЩ с Тайван е най-силно в индустрията на полупроводниците. 

Китай възприема Тайван като своя провинция въпреки сериозните възражения по този въпрос на демократично избраното правителство в Тайпе.

БТА