Лек спад на подкрепата за „Продължаваме промяната“ (19,6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24, 4%) става близо 5%. Силно оспорвана между ДПС (10,6%) и "Възраждане" (10,3%) трета позиция.

Шест партии изглеждат със сигурно представителство в следващия парламент, "Български възход" е малко над четирите процента, а ИТН малко под тях.

Това сочат данните от най-новото национално представително изследване на "Тренд". То е проведено сред 1007 пълнолетни български граждани, между 15 и 22 август 2022 г., по метода на пряко полустандартизираното интервю "лице в лице" чрез таблет. Прочуването е по поръчка на "24 часа".

Гласовете от чужбина за ДПС и "Възраждане" вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8,6% от гласуващите, като в подкрепата за соцпартията има лека ерозия спрямо изследването на "Тренд" през юли. "Демократична България" този месец е събира е със 7,3%. Партията на Стефан Янев "Български възход" е близо до парламентарната бариера с 4,5% сред гласуващите. Подкрепата за нея обаче спада спрямо юли. На границата на влизане в НС е „Има такъв народ“ с 3,9%. Под 4% остават формацията около Манолова (1,9%) и ВМРО (1,2%).

61% от участниците в изследването искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, смятат, че е по-добре да има отново избори.

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към поредния служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно настроени са симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“. 34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен са негативно настроени. Високият процент посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“ се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира, посочват от "Тренд".

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите проблеми също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). Корупцията е оценена като серизоен проблем също от 9 на сто от анкетираните.