COVID-19 е далеч от това да се превърне в ендемично заболяване - такова, което регулярно се открива в определени популации и не се разпространява експоненциално по целия свят. Това предупреждават в изявление от Световната здравна организация.

"Със сигурност не сме достигнали нещо близко до ендемична ситуация с този вирус", подчертава директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън.

Ендемичност би означавало постигане на някакво ниво на контрол на вируса, но той е все още твърде нестабилен и напълно способен да предизвиква огромни епидемични огнища, смятат от СЗО. Все още в световен мащаб този коронавирус не се е установил в някакъв сезонен модел на разпространение, например. 

"Все още сме в средата на тази пандемия. На всички ни се иска да не сме. Но ковид не е в ендемичен стадий", подчерта и техническата ръководителка на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керхоув.

Тя в момента е заразена и под карантина в САЩ с болестта, като подчертава, че вирусът все още циркулира на високи оборети и причинява множество смъртни случаи.

Ендемичността не е и финалът на опасността, подчертава Райън - болести като туберкулозата и малария са такива от десетилетия, но продължават да убиват стотици хиляди всяка година.

Това отбеляза наскоро пред CNN и Майкъл Фрейзър, изпълнителен директор на американската Асоциация на щатските и териториални здравни чиновници.

"Направихме много лоша услуга с ползване на думата "ендемичен", честно казано. Тя не се разбира добре и не е прецизна.

Има ендемични заболявания, които избиват по 400 000 души годишно, има и такива като HSV-1, които са в половината популация и може би ви изкарват херпес."